I början av veckan blev Nicklas HEMSKT sugen på (sin egna) Chili con carne; härligt med lagad middag tänkte jag och vi drog och köpte en hel massa köttfärs. Frös in 2 påsar för kommande ändamål.. För nån dag sen kom jag på att jag skulle göra köttfärspaj, dock har jag bara gjort matpaj EN gång tidigare i mitt liv (eeehe..), vilket var när Mia skulle ha babyshower februari-08. Googlade några recept som jag tog lite här å där ifrån och lade till lite egna idéer. Insåg dock att vi inte hade nån normalstor pajform, så jag tog 2 mindre formar istället; funkade lika bra!
Resultatet av kvällens middag blev helt klart enjoyable!
Gör så här:
Mät upp 3 dl vetemjöl (jag använde fullkorn) och smula sönder 150 gram matfett i mjölet. Tillsätt 3 msk vatten och arbeta ihop massan till en deg. Låt degen vila i kylen ca 20 min.
In the meanwhile..
Fräs en hackad gul lök och en burk (290 gram) champinjoner i 2-3 msk bak/mat-margarin på medelstark värme i 5 minuter. Löken behöver inte få någon färg.
Tillsätt 400-500 gram nötfärs, dela sönder köttet med en trägaffel och stek under omrörning till färsen fått fin färg.
Tillsätt ½ msk mjöl, 1,5 dl vatten, 2,5 msk tomatpuré, 1 burk majskorn, salt och peppar. Rör om och koka i cirka 3 minuter.
Tryck ut pajdegen i en form så att botten å kanter blir täckta. Nagga degen med en gaffel. Grädda i ugnen i 225 grader 10 min.
In the meanwhile..
Knäck 2 ägg i en skål, blanda i 1,5 dl riven ost (jag tog Icas rivna taco-ost) och chilipulver efter smak. Blanda ner ägg - och ostsmeten i den svalna köttfärsröran.
Häll köttfärsröran i det nygräddade pajskalet.
Blanda 1 dl creme fraiche med 2 msk chilisås, bred ut över pajen.
In i ugnen 25 min i fortsatta 225 grader.
Serverade med en sallad gjord på salladshuvud, avocado, röd paprika, pressad lime och lite svart peppar. Nicklas ville även ha cole slaw; köptes dock färdig ;)
No comments:
Post a Comment